Românii condamnaţi definitiv în Peninsulă vor fi trimişi în penitenciarele din ţară, în baza unui acord româno-italian încheiat în 2003. Sursa: EPA
Românii condamnaţi definitiv de instanţele italiene pentru infracţiuni comise în Peninsulă vor fi trimişi să-şi execute pedepsele în ţară, fără să li se mai ceară acordul pentru acest transfer. Aşa au decis, ieri, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi omologul său italian Silvio Berlusconi, această măsură - adoptată în 2003 şi aplicabilă din 2006 - urmând să fie pusă în practică în cel mai scurt timp.
De această decizie ar putea beneficia şi Romulus Mailat, judecat în Peninsulă pentru uciderea italiencei Giovanna Reggiani. Premierul italian a ţinut însă să precizeze că „nu trebuie exaltate lucrurile care s-au bucurat de o mare acoperire mediatică privind faptele infracţionale comise de cetăţenii români în Italia“.
Potrivit lui Berlusconi, în Peninsulă lucrează aproximativ un milion de români care aduc anual circa 1% din bugetul de stat italian. „Nu vrem să vină în Italia persoane care nu au profesie şi care, pentru a supravieţui, recurg la acte de infracţionalitate“, a adăugat premierul italian, dând asigurări că românii cinstiţi nu vor fi judecaţi în funcţie de acte singulare.
Deţinuţii pot fi transferaţi în ţările de origine
În ciuda divergenţelor pe tema transferului de deţinuţi, apărute între autorităţile române şi italiene, luna trecută, oficialii Ministerului Justiţiei (MJ) au explicat că o astfel de măsură poate fi totuşi pusă în practică. „În concordanţă cu legislaţia comunitară în materie, deţinuţii condamnaţi definitiv pot fi transferaţi în ţara lor de origine (Italia sau România), fără acordul acestora, atunci când instanţa decide şi măsura expulzării“, a explicat George David, purtătorul de cuvânt al MJ.
El a completat că această preve