La National Gallery din Washington, D.C., atat in aripa de Vest - aceea afectata artelor din vechime - cat si in aripa de Est, cea in care este concentrata arta moderna si contemporana, pot fi admirate mai multe lucrari reprezentative din creatia lui Martin Puryear. Expozitia a fost deschisa pe 22 iunie si a putut fi vizitata pana pe 28 septembrie 2008.
Intrand in expozitie, ai senzatia ca patrunzi intr-un atelier de dulgherie de tara, unde, pe pereti, sunt aninate diverse scule si parti de obiecte in curs de finisare: o scripca, o roata, un fir de taiat untul sau branza, iar pe jos sunt raspandite cosuri impletite din suvite de furnir sau stupi din nuiele, garduri, carucioare, roabe si scari. Toate par obiecte cunoscute, chiar foarte familiare, pline de caldura si de intimitatea conferita de utilizarea zilnica intr-o gospodarie traditionala. Intr-o epoca in care artistul doreste sa-si socheze publicul, ori sa-l puna pe ganduri prin mesaje cu bogata incarcatura social-politico-filosofica, Martin Puryear aduce puritatea si simplitatea obiectelor folosintei primare, confectionate din materiale naturale. Astfel, artistul este un inaitemergator al curentului steampunk, ce a prins aripi recent.
Biografia si evolutia interesului sau artistic - apropiat mai mult de mestesugurile deprinse la vechile scoli de arte si meserii decat la sofisticatele academii de arte - sunt elocvente in acest sens. Martin Puryear s-a nascut in capitala federala, in 1941, intr-o familie de culoare a unui postas si a unei invatatoare. De mic, a fost atras de natura si de arte: s-a deprins singur cu desenul copiind plansele din impozantul album The Birds of America al parintelui ornitologiei americane, John James Audubon (1785-1851), si a visat sa devina naturalist. Era interesat si de culturile indienilor americani. La Universitatea Catolica din Washington, a studiat limba fr