Cand suna ceasul dimineata, cafetiera se pune automat in functiune si un miros placut de paine prajita se raspandeste in toata casa. Becurile se aprind usor, jaluzelele se trag singure, iar 'casa inteligenta' este pregatita sa-ti indeplineasca toate dorintele. In intreaga lume, locuintele dotate cu astfel de sisteme 'inteligente' sunt la mare cautare si se pare ca si romanii au inteles importanta confortului si a sigurantei. De astfel, tot mai multi romani au inceput sa investeasc zeci de mii de euro intr-o casa care sa ii reprezinte si cu care pot 'comunica'.
Programele pentru o casa intelegenta presupun automatizarea intregului spatiu de locuit prin integrarea sistemelor audio, video, de iluminat si de securitate intr-unul singur. Initial, aceste instalatii au fost folosite pentru imobilele de birouri datorita faptului ca reduc consumul de energie electrica si ofera un plus de siguranta.
Sistemul poate fi programat sa aprinda si sa inchida becurile atunci cand locatarul intra sau paraseste incaperea, poate sa opreasca sau sa porneasca sistemele de incalzire si de sonorizare. Totul este sub control computerizat, iar proprietarul poate sa-si verifice locuinta pe Internet sau poate sa supravecheze copiii si batranii care locuiesc singuri.
"Ideea de casa inteligenta presupune transformarea casei 'in a living thing', intr-un prieten care poate sa iti invete obiceiurile si sa reactioneze in concordanta cu acestea. Vorbim in principal de confort. O casa inteligenta inseamna confort sporit, mai mult timp liber, consum redus de energie electrica si nu in ultimul rand securitate", a declarat Paul Manea, Manager de cont la Romaudiovideo, precizand ca "in 5-10 ani, astfel de sisteme vor ajunge un standard".
Cu ajutorul unei telecomenzi, poti programa sistemul de irigare sa-ti ude gradina la ora dorita sau poti regla temperatura apei