Cea de-a XVIII-a editie a Festivalului International de Film al Bucurestilor, DaKINO, se deschide pe 24 noiembrie cu documentarul "Generation 68", realizat de Simon Brook. Punand in legatura miscarile sociale din Franta, Germania, Cehoslovacia si Statele Unite, cineastul a intervievat mai multe personalitati culturale in legatura cu participarea lor la cele mai importante miscari sociale din istoria contemporana. Pe langa Milos Forman, Peter Brook (tatal sau) sau Jean-Claude Carriere, cineastul a stat de vorba si cu Vaclav Havel.
Prin amabilitatea lui Simon Brook, va prezentam mai jos, integral, interviul pe care Simon Brook i l-a luat lui Vaclav Havel in 2007, interviu publicat recent de cotidianul "Le Monde", intr-un numar special consacrat anului 1968.
Simon Brook se va numara, intre 24 si 29 noiembrie, printre invitatii Festivalului DaKINO, festival care incepand din acest an isi consacra sectiunile paralele filmelor politice. (Traducerea si prezentarea, Iulia Blaga).
Ultima oara cand venisem la Praga fusese in 1985. Lucram ca asistent de regie la filmul "Insuportabila usuratate a fiintei", de Philip Kaufman, adaptarea romanului lui Milan Kundera, si am profitat de o pauza de filmare pentru a petrece cateva zile in Cehoslovacia. Pentru nevoile productiei vazusem enorm de multe fotografii si filme de arhiva din 1968, care se ocupau si de invazia sovietica, asa ca Praga anului 1985 nu mi se parea foarte diferita. Drapelul sovietic plutea peste un oras gri, trist, invadat de schele in legatura cu care cehii se amuzau sa spuna ca rusii reusisera sa bage pana si cladirile si bisericile dupa gratii.
Tot din pricina unui film revin la Praga in aceasta vara a lui 2007, si multe s-au schimbat in ultimii 20 de ani. Cehoslovacia nu mai exista, nici Uniunea Sovietica, iar Vaclav Havel, omul care a prezidat tara in timpul acestei tran