Bursa locală a pierdut vineri, într-un singur minut, 2,2 miliarde de euro, panica investitorilor şi dorinţa lor de a renunţa la acţiunile pe care le deţin ducând cele mai importante titluri la plafonul maxim de depreciere, de 15%. Atingerea plafonului maxim echivalează cu scoaterea respectivului titlu de la tranzacţionare. Ora 16:30 va rămâne în istoria BVB ca momentul în care, într-un singur minut, bursa a pierdut 2,2 miliarde de euro.
Pierderea vine la doar două zile după “miercurea neagră” a bursei locale, când la numai o oră după deschiderea şedinţei, BVB a trebuit să tragă obloanele din cauza scăderii foarte mari a principalilor indici.
Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a hotărât vineri dimineaţă ca perioada de predeschidere, în care se emit ordinele de vânzare şi de cumpărare de către investitori, să fie prelungită până la finalul şedinţei.
Lipsa tranzacţiilor propriu-zise nu a diminuat cu nimic panica investitorilor, care au tras în jos cotaţiile celor mai importante acţiuni listate la valori apropiate de 15%. Astfel, acţiunile Petrom au pierdut 14,96%, acţiunile Rompetrol Rafinare au picat cu 14,71% iar titlurile Transgaz au căzut şi ele cu 14,59%.
Indicele general al bursei, BET-C, care monitorizează evoluţia tuturor acţiunilor listate, a pierdut 8,88%, capitalizarea bursei ajungând la 16,3 miliarde de euro, faţă de 18,54 la finele şedinţei de tranzacţionare de joi. În ultimele 30 de zile BVB a pierdut peste 12,5 miliarde de euro.
Rezultatele pozitive ale economiei nu au contat
Brokerii spun de fiecare dată că preţul unei acţiuni este alcătuit din două componente: una reală, respectiv rezultatele financiare ale companiei, şi una virtuală, respectiv încrederea pe care o au în acea companie sau în mediul. Conform indicilor specifici, acţiunile de pe bursa din România sunt ieftine, adică preţul lor raportat la cât