Dintre mansele declarate la mesele de bridge, si nu sunt putine, doar zece dintr-o suta sunt pe minore, fata de 60 pe majore, iar 30 la suta raman fireste pentru fara-atu. Dar nu e usor sa ajungi la 5 trefle sau 5 carale oricat de excentrica ar fi distributia.
Cel mai celebru caz de mansa pe minore a fost jucat dupa relatarile expertilor de Conul Vulpoi (Maitre Renard) impotiva Jupanului Corb (Maitre Corbeau). Evident ca, ulterior, povestind dona, magistrul La Fontaine a trebuit sa o adapteze pentru ca majoritatea cititorilor sai nu cunosteau jocul de bridge.
Miza donei a constat intr-o bucata de svaiter care a fost castigata in chip magistral de Conul Vulpoi, care juca in Sud. Inainte, pe parcursul jocului, atat vulpoiul, cat si sotia sa, Coana Vulpe, care juca in Nord, au facut numeroase complimente Jupanului Corb si Doamnei Corbeanca pentru conventiile subtile pe care le folosesc.
Ajungand la dona de mai sus, perechea de vulpi a considerat ca nu e bine sa se multumeasca cu doua sau trei trefle si dupa deschiderea Vulpoiului cu o trefla si 1 FA de la consoarta, au tot ridicat in tacerea adversa la 5 trefle.
Acum a venit atacul de 6 de cupa, identificat ca dubleton de abilul vulpoi. A castigat Corbul in Est, a returnat cupa, preluata de declarant cu Asul si Riga de trefla. Cioara a pus As de trefla si a contraatacat 9 de caro. Partenerul sau fair-play si mandru de sistemul lor de semnalizari a alertat acest retur.
- Ce-o fi insemnand? a intrebat Vulpoiul facand pe naivul.
- Promite doi onori sau nici unul a deschis ciocul Corbul.
Atat i-a trebuit Vulpoiului. A pus Valet peste 9, a taiat Dama Corbului si a tras atuurile la rand. La final, Coana Cioara a ramas cu Dama in trei de pica si Riga-10 de caro, iar Jupanul Corb cu Valet in trei de pica, Riga de cupa si un caro inainte de ultimul atu. Vest a aruncat o pica, iar Est carou