Sistemul bancar din Romania este singurul din regiune in care depozitele atrase nu acopera integral creditele acordate, ci doar in proportie de 94% in 2007, conform unui raport de cercetare realizat de Raiffeisen Group.
Din cele zece tari comparate, Romania este pe ultimul loc in ceea ce priveste gradul de acoperire a creditelor acordate prin depozitele atrase de la populatie, fiind singura in care imprumuturile sunt mai mari decat economiile.
"Indicatorul s-a deteriorat si mai mult spre jumatatea acestui an, ca urmare a ritmului accelerat de crestere a creditarii. In iunie, la nivel de sistem bancar, depozitele nu acopereau decat 90% din imprumuturile acordate, dar bancile mai au o sursa de finantare importanta: bancile-mama", a spus Georgiana Constantinescu, analist la Credite Europe Bank.
In Slovenia, depozitele bancare ale populatiei au fost mai mari de doua ori decat creditele, iar in Cehia si Slovacia mai mari de 1,7 ori.
Tarile care se situeaza chiar deasupra "nivelului marii", din punctul de vedere al indicatorului depozite/credite, sunt Ungaria, Ucraina si Polonia, unde economiile populatiei la banci au fost usor mai mari decat imprumuturile.
"La sfarsitul acestui an s-ar putea inregistra si in sistemul bancar local o imbunatatire a acestui indicator, ca urmare a unei rate de economisire din ce in ce mai bune si a temperarii creditarii. Prin dobanzi mai mari oferite de banci, populatia este stimulata sa economiseasca si este orientata mai putin spre consum. Am putea ajunge chiar si la un echilibru pe palierul acesta, depozite versus credite", a mentionat Georgiana Constantinescu.
Romania sta cel mai prost dintre toate tarile analizate in ceea ce priveste ponderea pe care o au depozitele populatiei in PIB - de doar 16,6% in 2007, fata de Croatia, unde ponderea ajunge la 44%, sau fata de Slovenia, Bulgaria si Cehia, un