Chiar dacă piaţa financiară s-a dovedit vulnerabilă, locurile de muncă în cadrul instituţiilor de credit sunt vânate de tineri. Un începător în sistemul bancar este plătit cu 1.000 – 1.100 de lei pe lună. Peste 70.000 de angajaţi sunt, în momentul de faţă, în băncile din România, şi numai în ultimii doi ani au intrat în sistem peste 13.000 de tineri fără experienţă. Cu toate că în fiecare an sute de studenţi ies de pe băncile facultăţilor cu profil economic sau finanţe bănci, numărul mare al acestora nu îi face pe bancheri să fie mai optimişti în legătură cu rezolvarea nevoilor de resurse umane.
Oferte pentru începători
Băncile pun la bătaie, în aceste zile, câteva oportunităţi de angajare, în cadrul Târgului BankingJobs, care se desfăşoară la Institutul Bancar Român din Capitală. Cele mai multe posturi disponibile sunt în sucursalele băncilor, în primul rând în departamentele comerciale. Ofiţeri de credite, casieri, administratori de conturi, analişti de credite sau alte poziţii de back-office sunt principalele locuri de muncă spre care se îndreaptă cei aflaţi în poziţia “entry-level”.
Salariile de început depăşesc pragul de 1.000 de lei, potrivit reprezentanţilor instituţiilor de credit aflate la târg. De exemplu, pentru debutanţi, BRD vine cu posturi de operator ghişeu universal şi teleconsilier, pentru care există programe de formare şi integrare. Tot pentru începători au oferte şi cei de la Bank of Cyprus, care şi-a propus să angajeze, în acest an, 130 de persoane.
Cei de la ProCredit Bank estimează că vor mai face încă 150 de angajări până la sfârşitul acestui an, oferta cuprinzând posturi în sucursale de administrator cont, ofiţer credite, administrator clientelă corporate, casier şi back-officer, precum şi poziţii în sediul central.
Ofertele de angajare se adresează atât candidaţilor care