Marsilia iubeste soarele si nici soarele nu ramane rece la amorul a la provencale, pentru ca in acest oras nu ploua decat 39 de zile pe an. O spun, bronzate, statisticile.
S-a nascut cand au debarcat marinarii greci pe tarmul ei, in secolul VII i.Hr. Si le pastreaza marmura.
Este cel mai mare port al Frantei si al doilea oras al tarii. Si ii prieste.
Locuitorii care glumesc in spiritul locului spun "Adio" in loc de "Bun venit".
Acum o luna, s-a luptat cu Bordeaux, Lyon si Toulouse pentru titlul de capitala culturala europeana a anului 2013. Si a castigat.
Albastrul Mediteranei din Vechiul Port al Marsiliei este de cerneala, briza miroase a Africa si a Spania, oriunde te-ai intoarce. Doar langa farfuria cu bouillabaisse miroase a peste.
Bouillabaisse, felul de mancare traditional prin partile Marsiliei, este recomandat celor care iubesc pestele si orice cu peste. Bouillabaisse are si supa de peste, si file, si stridii, si usturoi, si mustar.
Felurile de bouillabaisse sunt, evident, mai multe: a pescarului, a casei, "adevarata bouillabaisse", de la mai putin de 20 de euro pana la 100 si ceva de euro.
Marsilia este capitala regiunii Provence-Alpes-Cote d'Azur, iar cel mai faimos si frumos vecin al ei este Marea Mediterana care o deschide spre vest.
Este cel mai vechi oras al Frantei si unul dintre cele mai vechi din Europa. Orasul s-a construit treptat in jurul portului grecesc devenit astazi, simplu, "Vieux Port", portul vechi, unul dintre cele patru ale orasului.
Oras-port in toate sensurile cuvantului, Marsilia i-a primit pe toti, in toate timpurile, pe durate mai mici si mai mari: de la italieni, rusi sau armeni, pana la algerieni, evrei si indieni.
Un sfert din populatia Marsiliei sunt musulmanii. Si asta se simte peste tot: chelnerul