Aproximativ 4.000 de mineri din Oltenia s-au aflat ieri în grevă de avertisment timp de două ore. Schimbul I al minerilor din unităţile şi serviciile conexe Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) a fost întrerupt între orele 7.00 şi 9.00. La Exploatarea Minieră de Carieră (EMC) Motru, cei mai mulţi ortaci au rămas în sălile de apel pentru a afla de la liderii de sindicat motivele declanşării grevei de avertisment.
Vasile Creţan, directorul EMC Motru, a declarat că sindicaliştii au expus minerilor rămaşi în sălile de apel problemele cu care se confruntă SNLO, despre livrările de cărbune şi nerespectarea protocolului între USMO şi Ministerul Economiei şi Finanţelor. Reprezentanţii administraţiei nu au participat la greva de avertisment în nici o subunitate minieră a SNLO, pe motiv că protestul este ilegal.
Vasile Creţan a precizat că, la Motru, greva de avertisment s-a desfăşurat fără incidente, iar după ora 9.00 toate utilajele din carieră au fost puse în funcţiune, programul ortacilor intrând în normal.
Liderii de sindicat cer rezolvarea blocajului financiar
Liderii de sindicat sunt nemulţumiţi de modul în care conducerea Ministerul Economiei şi Finanţelor a înţeles să respecte prevederile unui protocol încheiat în vara anului trecut cu Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO). Uniunea nu este de acord cu înfiinţarea unei Companii Naţionale Energetice şi cu fuziunea Complexurilor Energetice din Oltenia cu Termoservurile. Alt motiv al protestului este legat de blocajul financiar existent la nivelul SNLO în relaţia cu beneficiarii şi furnizorii.
SNLO are de primit sume mari de bani de la unităţile cărora le-a furnizat cărbune, dar nu l-au plătit. Principalul datornic este Regia de Apă Grea din Drobeta Turnu Severin, cu 130 de milioane de lei, şi Complexul Energetic Craiova, care figurează cu restanţe către SNLO de