In plina stare de nauceala declansata de turbulentele de pe pietele financiar - bancare deponentii europeni au primit si o veste cat de cat incurajatoare: tarile membre UE vor majora plafoanele sistemelor de garantare a depunerilor bancare la 50.000 de euro.
Pentru romani, noul plafon e de doua ori si jumatate mai mare decat cel de acum, de 20.000 de euro. Decizia politica a fost luata de ministrii europeni de finante (organismul care a hotarat acest lucru se cheama Ecofin), iar politicienii au promis ca aprobarile din Comisia Europeana si Parlamentul European vor fi obtinute cat mai urgent, pentru ca noul plafon sa devina obligatoriu pentru toate statele membre.
La Bucuresti, autoritatile au spus ca vor incepe demersurile de conformare; Banca Nationala si Ministerul Finantelor vor trebui sa trimita la Guvern documentele, pentru ca decizia sa poata fi luata cat mai curand.
Fondul de Garantare a Depozitelor din Banci (FDGB) a aparut la mijlocul anilor ‘90 si a intrat precipitat "in paine" o data cu valul de prabusiri bancare deschis de Bancorex (preluata in cele din urma de BCR), Bankoop, Banca Albina sau Banca Internationala a Religiilor. Au urmat Banca Romana de Scont, Banca Columna, Banca Turco-Romana Banca Columna si, ceva mai discret, falimentul Nova Bank. Statisticile oficiale ale FDGB arata ca aproape 800.000 de deponenti, majoritatea de la Bankoop si Banca Religiilor, au ramas in contul gol din cauza giumbuslucurilor echipelor de bancheri de la bancile defuncte. Gaura consemnata in listele de plata: aproape 519 milioane de lei (noi!) din care Fondul a achitat, pana la sfarsitul anului trecut, peste 512 milioane.
Cuvantul - cheie care declanseaza interventia Fondului este FALIMENT, iar compensatiile acopera depunerile din toate conturile garantate ale unui client, in orice fel de moneda, plus dobanda cuvenita, dar pana la