Forţele aliate din Afganistan au primit misiunea de a ataca direct reţelele de traficanţi de droguri. Aliaţii au ajuns la acest acord ieri, la reuniunea de la Budapesta a miniştrilor Apărării Forţele aliate din Afganistan au primit misiunea de a ataca direct reţelele de traficanţi de droguri. Aliaţii au ajuns la acest acord ieri, la reuniunea de la Budapesta a miniştrilor Apărării din NATO, solicitarea fiind făcută de SUA.
Comandantul pentru operaţiuni NATO, generalul John Craddock, le-a cerut aliaţilor să atace direct laboratoarele traficanţilor, care ajută la finanţarea talibanilor. Şi ministrul afgan al Apărării, Abdul Rahim Wardak, a cerut colegilor din NATO şi altor ţări care participă la ISAF să le permită soldaţilor să participe la anihilarea reţelelor de traficanţi.
Mai multe ţări au avut rezerve
El a propus ca militarii din ISAF să poată distruge laboratoarele şi să intercepteze livrările de opiu şi heroină.
NATO a ajuns la un acord de compromis după ce mai multe ţări şi-au exprimat rezervele.
Între acestea au fost Franţa, Germania, Portugalia, România, Italia, Grecia, Polonia şi Belgia, care au subliniat că ISAF nu trebuie să-şi depăşească misiunea încredinţată de ONU.
Majoritatea ţărilor NATO au fost însă favorabile deciziei, mai ales SUA, Canada, Olanda şi Marea Britanie, ale căror trupe se află în sudul afgan, unde sunt concentrate culturile de mac.
Miniştrii Apărării din NATO au mai discutat despre sprijinirea refacerii armatei georgiene, parţial distrusă în timpul conflictului cu Rusia din august. Secretarul american al Apărării Robert Gates a exercitat presiuni asupra aliaţilor pentru a susţine candidatura Georgiei la NATO.