Zeci de mii de copii au coloana deformată, iar ortopezii spun că boala nu apare din cauza ghiozdanului prea greu, ci are şi cauze genetice. Sursa: Sorin Antonescu
Peste 13.000 de copii din România suferă de scolioză (au coloana deformată în formă de „S“), ceea ce ne situează pe primul lor în Europa, avertizează specialiştii în ortopedie pediatrică. Aceştia ţin să precizeze că boala nu este un rezultat al poziţiei incorecte în bancă sau al ghiozdanului prea greu pe care micuţii îl poartă în spate, confuzie pe care o fac inclusiv medici de familie.
În multe cazuri, micuţii ajung la specialişti în stadii avansate ale bolii, ceea ce complică mult tratamentele. În acest moment, peste 300 de copii se află pe listele de aşteptare pentru a fi operaţi de scolioză. Un rol important în depistarea deformaţiilor coloanei vertebrale îl au şi părinţii, care trebuie să meargă cât mai repede la medic dacă observă că micuţii au deviaţii sau denivelări ale coloanei.
„Boala se depistează târziu sau incorect“
„Suntem ţara cu cei mai mai mulţi bolnavi de scolioză din Europa. De vină nu este decât diagnosticarea târzie sau incorectă a bolii. O mare problemă în România o reprezintă prejudecăţile din lumea medicilor. Multă lume crede că scolioza este cauzată de o poziţie incorectă în bancă sau de ghiozdanul prea greu. Nimic mai neadevărat. Scolioza nu o face decât cel programat genetic să o facă“, a declarat Mihai Jianu, preşedintele Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie Pedriatică (SROTP), într-o conferinţă de presă care a avut loc la Târgu-Mureş, unde se desfăşoară Congresul SROTP.
Birocraţia „răpeşte“ dreptul la operaţie
Specialiştii spun că numărul mare de scolioze congenitale (genetice) este favorizat de condiţiile precare de viaţă la gravide, însă, în cele mai multe cazuri, cauzele nu sunt cunoscute.