Dr. ANA COSTEA, Bucuresti, "Energy Plus", tel. 021/316.43.92, 0748/88.00.59
Celiachia (enteropatie gluten sensibila) este o boala autoimuna a intestinului subtire, necontagioasa, ereditara, caracterizata prin intoleranta alimentara la gliadina (proteina continuta in grau) si la proteinele inrudite. Astfel, pentru pacientii cu boala celiaca, gliadinele, secalinele (din secara), ordeinele (din orz) si aveninele (din ovaz) sunt toxice, ingestia lor determinand un raspuns imun, cu formare de anticorpi secretati la nivel intestinal, care inflameaza mucoasa, in special cea jejunala. Modificarile aparute la nivelul epiteliului intestinal scad absorbtia nutrientilor. In urma tratamentului natural adecvat, anticorpii pot fi insa inactivati, pana la disparitia simptomatologiei bolii; acestia se reactiveaza atunci cand se consuma cereale interzise. Celiachia poate sa apara in orice etapa a vietii. Forma acuta are o frecventa redusa si apare cel mai des la copii, manifestandu-se prin diaree, oboseala, stagnare in dezvoltare, anemie, abdomen marit, contrastant cu restul membrelor, care au o dezvoltare musculara redusa; necesita interventia imediata a medicului si chiar spitalizare. Lipsa unui tratament corespunzator poate avea urmari foarte grave. Celiachia subacuta se manifesta prin abdomen marit (dar mai putin decat la celiachia acuta), scaune nedigerate complet, uneori diareice, alteori constipatie, scadere in greutate sau, dimpotriva, supraponderabilitate, oboseala cronica, lipsa cronica de vitamine si minerale, scaderea proteinelor din sange, caderea prematura a dintilor, fracturi repetate, osteoporoza, amorteli inexplicabile ale extremitatilor. Celiachia asimptomatica este acea forma de boala ce nu prezinta manifestari digestive; ea este descoperita intamplator, asociindu-se cu alte boli autoimune. Dermatita herpetiforma Duhring este o forma a bolii celiace in c