Culese proaspete de pe ramuri, merele au un gust delicios. Dar fantezia gospodinelor a inventat moduri de preparare a zemoaselor fructe, care le sporeste inca savoarea, accentuandu-le gustul si parfumul de soare copt prin livezi. Iata cateva fineturi cu mere, preparate in Ardeal.
Clatite umplute cu mere
Ingrediente (pentru 5 persoane): 100 g faina, 800 ml lapte, 3 oua, 100 g zahar, un varf de cutit de sare, 20 g unt (sau margarina), 7 linguri de coniac, un pachet de praf de budinca de vanilie, ulei pentru prajit, 500 g mere, o lingurita scortisoara si 100 ml de frisca.
Mod de preparare: se amesteca faina cu 300 ml de lapte, ouale, 40 g zahar (2 linguri), sarea, untul topit si trei linguri de coniac pana se obtine un aluat moale (sa curga). Se lasa sa stea la temperatura camerei. Cu restul de lapte si 40 g de zahar se fierbe praful de budinca (daca pe pachet scrie pentru 1 kg, se pune doar jumatate), apoi se lasa sa se raceasca. Intr-o tigaie se coc clatitele (subtiri). Se spala merele, se scot samburii si fructele se dau pe razatoarea mare. Se amesteca cu restul de zahar, scortisoara si 2 linguri de coniac. Umplutura se intinde pe clatite, apoi clatitele se ruleaza si se aseaza intr-un vas rezistent la foc. In budinca de vanilie se incorporeaza frisca si restul de coniac si se amesteca bine. Apoi se toarna peste clatite. Se baga la cuptorul fierbinte si se rumenesc 10-15 minute.
Placinta cu mere (Bate Falci)
Ingrediente: 350 g faina, un pachet de margarina, 2 galbenusuri, 3 linguri de apa, o lingura de otet, un varf de cutit de sare, 2 kg de mere, praf de scortisoara, lamaie rasa.
Mod de preparare: se freaca intre palme faina cu untul pana se amesteca bine. Se adauga galbenusurile, lingurile de apa si de otet. Se amesteca pana ce aluatul se face mai tare, apoi se pune de la o zi la alta la rece. In ziua coacerii