Mii de elevi s-au întors din vacanţă cu pediculoză şi scabie. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Indiferent dacă învaţă în şcoli noi şi bine dotate sau în aceleaşi clădiri vechi care stau să le cadă în cap, mii de elevi s-au întors din vacanţă cu râie şi păduchi, pe lângă boli infectocontagioase - diverse tipuri de micoze, angine cu streptococ şi chiar hepatită. După cum arată datele centralizate de Autorităţile de Sănătate Publică (ASP) din judeţe, cele mai mai multe cazuri s-au înregistrat, ca şi în anii precedenţi, la elevii proveniţi din mediul rural.
Controalele concertate ale ASP şi ale medicilor de familie au cuprins un număr mai ridicat de copii la acest început de an şcolar comparativ cu 2007-2008. Se remarcă o tendinţă de scădere a numărului de cazuri, dar cifrele sunt în continuare foarte îngrijorătoare pentru anul II de Uniune Europeană în care se află România.
„Păduchii trag la curăţenie“
În judeţul Sibiu au fost controlaţi peste 47.500 de elevi şi preşcolari. Dintre ei, 224 au fos găsiţi cu păduchi, şi 19 - cu râie. „Faţă de anul precedent, controlul nostru prin şcoli, grădiniţe şi licee a fost mult mai amplu, dar numărul de copii atinşi de pediculoză şi de scabie nu a crescut, ceea ce denotă un procentaj mai redus de cazuri, raportat la numărul celor controlaţi“, explică doctorul Simona Berariu, de la ASP Sibiu.
„Păduchii trag la curăţenie, este un lucru bine ştiut. Şi cum elevii mai au obiceiul să-şi împrumute hainele unul altuia, este destul de simplu ca aceşti paraziţi să ajungă rapid la copiii sănă- toşi“, atrage atenţia oficialul ASP Sibiu.
Situaţie variată şi alarmantă
În judeţul Galaţi au fost controlaţi aproximativ 76.000 de elevi şi pre- şcolari. Dintre ei, 202 au fost găsiţi cu pediculoză şi opt cu scabie. Faţă de anul trecut, numărul elevilor depistaţi cu pădu