Cititul este un subiect foarte dezbatut de-a lungul timpului de foarte multe generatii. In general cei mai in varsta ii acuza pe cei tineri ca nu mai pun mana pe o carte pentru a citi cate ceva.
Poate ca e mult mai simplu sa ne luam foarte multe informatii de pe internet, dar nu putem trai mereu cu rezumate si cu tot felul de conspecte. Solutia ideala ar fi aceea de a imbina cele doua parti, care s-ar putea completa perfect.
Avem o viata destul de scurta pe acest pamant si ar fi pacat sa nu incercam sa traim de mai multe ori. O carte citita se poate compara cu o alta viata traita in alt spatiu si alt timp.
Bineinteles, aici depinde de maiestria autorului de a creea lumi noi in capul cititorului.. Daca atmosfera cartii te cuprinde foarte tare poti sa te transpui usor intr-un personaj sau sa fii pur si simplu un martor ocular al scrierii.
Este foarte simplu sa ne derulam un film in cap atunci cand citim. Avantajul este acela de a alege singur persoajele si decorurile fara sa fie nevoie de interventia, uneori neinspirata, a regizorului. Cartile sunt o atestare a istoriei umane, ramanand inca singurele vietati de pe planeta care pot sa scrie.
Daca nu am fi avut carti, nu cred ca am fi evoluat niciodata spre ceva mai bun decat bata si undita. Toate descoperirile au fost lasate mostenire in scris, toate inventiile le cunoastem din carti. Probabil ca am fi trait acelasi secol de 100 de ori daca nu am fi putu sa ne bucuram de ce au descoperit inaintasii nostri.
Practic am fi fost o populatia fara istorie si nu am fi reusit sa cunoastem nimic mai mult decat evenimentele locale. Am fi ajuns niste animale uimite de fiecare fenomen al naturii sau de orice parea mai neobisnuit.
Probabil ca in ultima perioada nu prea mai suntem atat de interesati de carti, fiind foarte fascinati de fenomenele multi