Proverbul spune că „un măr pe zi ţine medicul departe de casă”. Nutriterapia propune alimentele ca formă de tratament alternativ pentru prevenirea bolilor şi infecţiilor sezonului rece. Vitamina C este „vedeta” protecţiei împotriva răcelilor şi infecţiilor, deoarece stimulează imunitatea şi combate radicalii liberi. Cantităţile recomandate sunt de 250 de miligrame pe zi (echivalentul unei portocale), iar pentru fumători, un gram pe zi (1.000 de miligrame).
În afară de citrice (lămâi, portocale, grepfrut), cel mai mare conţinut de vitamina C îl are pătrunjelul - 200 miligrame la 100 de grame, kiwi - 94 mg la 100 g, varza - 60 mg la 100 g.
Vitamina A (beta-carotenul), cunoscută mai ales ca vitamina ochilor şi a pielii, este indispensabilă pentru buna funcţionare a imunităţii. Cantităţile recomandate, minimum 800-1.500 micrograme pe zi (echivalentul a aproximativ 5.000 U.I./zi ; un microgram retinol = 3,33 Unităţi Internaţionale U.I.), ce se găsesc în aproximativ 100 g de morcovi cruzi.
Zincul – „terminatorul” de viruşi
Unul dintre cele mai importante microelemente din organism, zincul, supranumit şi „ucigaşul de viruşi”, este un microelement a cărui carenţă poate duce la scăderea rezistenţei organismului în faţa infecţiilor. Este una dintre cele mai eficiente substanţe împotriva guturaiului. Doza zilnică recomandată este de 15-30 mg şi de 30-60 mg pentru femeile însărcinate.
Cea mai mare cantitate de zinc se găseşte în scoici (80 mg/100 g), în carnea de vacă (10 mg/100 g) şi în fasole (2 mg/100 g). Seleniul – un alt microelement important din organism – este un redutabil inamic al radicalilor liberi (produşi toxici). Carenţa de seleniu din organism provoacă scăderea capacităţii de rezistenţă împotriva infecţiilor. Dozele recomandate: între 70 şi 80 de micrograme pe zi.
Cele mai mari