In 2 octombrie, un cetatean roman a fost prins in Austria, la furt de cabluri de cupru. Ceilalti cinci complici au reusit sa fuga, suspectul de 33 de ani este in arest preventiv. Cu doua tone de cabluri de cupru de pe santierul autostrazii de langa Hochleithenwald, banda de hoti ar fi castigat 7.000 de euro, livrandu-le la achizitori. Fierul vechi si cel nou, vandut ca deseu metalic la preturi „de aur”, e una dintre afacerile secolului. Este insa o afacere care uneori trece dincolo de limitele legalitatii si ale bunului simt. De exemplu, fata de cetateanul expus la grave pericole, intr-un tren care merge pe sine de cale ferata, de la care au fost furate suruburile.
Metalul, „aur” la bursa
In Germania, pretul la deseurile metalice – fier vechi, dar si nou, rezultat dupa prelucrari de genul celor de stantare - variaza intre 600 de 1.200 de euro/tona, daca este livrat direct la marile firme de colectare, de tipul „Rohstoffverwertung” (valorificare de materii prime). Aceste firme pot fi contactate telefonic si preiau, pe costurile lor de transport, containerele cu deseuri metalice, platind furnizorului contravaloarea.
E un business legal si prietenos cu mediul. Mai putin prietenosi sunt paznicii acestor firme, daca vrei sa faci o fotografie a muntelui de metal, pentru presa. E un business si pentru patronul firmei care livreaza deseurile, pentru ca banii incasati pe aceste deseuri de metal ii intra la profit si nu sunt calculati, in general, in pretul de cost pe produsul metalic livrat clientului. Insa asta e alta poveste.
Notarile pentru metal si adaosurile de pret pentru aliajele scumpe, sau care imbunatatesc rezistenta fierului la rugina (dt. Legierungszuschlag ) sunt listate ca la bursa, ele urca sau scad, in functie de cerere si oferta. Acum doi ani, Legierungszuschlag-ul se dublase, din cauza cererii pe piata de constru