Preţurile din provincie pornesc de la 800 de euro pe metru pătrat, în timp ce în Bucureşti se găsesc cu greu locuinţe la 1.000 de euro pe metru pătrat
Preţurile apartamentelor au atins un nivel ridicat în ultimii doi ani, comparativ cu veniturile potenţialilor clienţi. Acest lucru a făcut ca în ultimele luni rata de absorbţie să scadă, arată un studiu al companiei poloneze de consultanţă imobiliară Reas.
Totodată, vânzările au fost afectate şi de o creştere semnificativă a ofertei, a creditelor scumpe, dar şi din cauza scăderii activităţii cumpărătorilor speculative, în special a investitorilor străini care achiziţionau mai multe locuinţe într-un ansamblu rezidenţial. De asemenea, investitorii mici şi-au diminuat prezenţa pe piaţa imobiliară, iar cei mari şi-au extins portofoliile începând construcţia de noi proiecte atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe.
Din această cauză, în prima parte a acestui an s-a înregistrat un număr redus de noi proiecte comparative cu ultimii ani, potrivit unui studiu al companiei imobliare Atisreal. Totodată, multe proiecte se confruntă cu amânări ale finalizării lucrărilor de construcţii, drept consecinţă a măsurilor de prudenţă pe care instituţiile bancare le adoptă în garantarea dezvoltărilor imobiliare. Ne putem aştepta, pentru următorii ani la o creştere a cererii pentru locuinţe, fenomen ce poate fi observat comparând numărul de 8,9 căsătorii la mia de locuitori cu numărul locuinţelor livrate, de 1,3 la mia de locuitori.
Cererea pentru garsoniere şi apartamente cu două camere este de 75% în Bucureşti
În următorii ani e posibil să asistăm la un număr mare de apartamente finalizate, de aproximativ 6.000 – 8.000 de unităţi în fiecare an. Chiar dacă majoritatea dintre acestea sunt localizate în partea de nord a Capitalei, dezvoltatorii construiesc acum şi în părţile de est şi vest. Preţurile apartamentelo