Guvernul a eliminat limita maxima a salariilor directorilor din companiile de stat. Acestea au crescut cu pana la de trei ori, fiind stabilite acum de Consiliile de Administratie, ai caror membri sunt platiti cu 20 la suta din leafa directorului.
Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern in luna august elimina obligativitatea ca salariile directorilor din companiile de stat sa fie cel mult egale cu cel al unui secretar de stat, prevedere impusa in anul 2001. Potrivit ordonantei, salariile directorilor se stabilesc de catre Consiliile de Administratie ai caror membri primesc lunar indemnizatii reprezentand 20 la suta din salariul directorului, deci au un interes direct sa-i stabileasca un salariu cat mai mare.
Guvernul a motivat aceasta modificare prin faptul ca vrea sa unifice modul de salarizare a managerilor companiilor private cu cel din companiile de stat. Cotidianul a aflat noile salarii ale unor directori de companii publice si a constatat ca acestea au crescut cu un indice cuprins intre 100 si 200 la suta.
La acestea se adauga sporurile legale, salarii compensatorii in caz de concediere inainte de expirarea mandatului si o prima de 12 salarii pe an daca acesta isi indeplineste criteriile de performanta.
Liberalul Dorel Oros de la Salaj, noul sef al Romsilva, are acum un salariu de 30.790 de lei. Acest salariu a fost stabilit de Consiliul de Administratie al Regiei, intrunit imediat dupa numirea in functie a lui Oros, in luna august. „Consiliul de Administratie a analizat sarcinile pe care le am de indeplinit si a decis suma care mi se cuvine. Aici este munca multa si, avand in vedere acest lucru, Consiliul de Administratie a considerat ca acest salariu este potrivit“, a spus Oros.
El considera ca nu este un salariu mare, mai ales ca trebuie sa plateasca impozite si nici nu are unele avantaje pe care le au