La final de mandat, Nicholas Taubman apreciaza ca presa romaneasca este „suficient de libera“, ca economia este stabila si ca politicienii sunt la fel ca peste tot.
Ioana Lupea: In conformitate cu legislatia americana, alegerile din SUA vor marca sfarsitul mandatului dv. aici, timp in care ati avut posibilitatea sa cunoasteti Romania. Cum ati caracteriza activitatea dv. ca ambasador?
Ambasadorul Nicholas Taubman: Inca din prima zi foarte ocupata. Plina de provocari, Romania ofera ea insasi o multime de oportunitati in acest sens. Noi ne-am preocupat permanent sa raspundem acestor provocari si sa incercam sa ajutam acolo unde a fost nevoie.
Mircea Marian: Care a fost cea mai mare provocare a mandatului dumneavoastra?
Sa invat cum sa fiu diplomat. Activitatea mea anterioara a fost in sectorul privat, iar diplomatia a fost o parte a acelei activitati. Ca ambasador aici, sau la oricare alt post, nu poti sti ce provocari te asteapta, indiferent cat de mult studiezi inainte de ocuparea postului. Din acest motiv, cand ajungi in tara respectiva, incepi sa intelegi mai bine aceste provocari, telurile pe care le poti atinge, pe care tu, personal, vrei sa le atingi intr-un timp relativ scurt.
I.L.: Care este parerea dumneavoastra despre justitia romana? Va reusi ea vreodata sa eradicheze coruptia?
Nu veti eradica niciodata coruptia din aceasta tara. Nu o veti eradica niciodata din Bulgaria, Ungaria, Serbia, SUA ori Marea Britanie. Nu poti schimba natura umana, iar coruptia face si ea parte din natura umana. Poti doar sa o reduci si sa te asiguri ca, atunci cand este descoperita, este rapid pedepsita, iar persoanele vinovate sunt trase la raspundere.
I.L.: In SUA aveti politicieni de rang inalt inchisi pentru coruptie?
Presedintele Bush s-a aflat aici pentru Summitul NATO. Intr-o discutie informala