Primăria Batoş a organizat în data de 12 octombrie ediţia a saptea a „Sărbătorii Mărului” şi 780 de ani de la prima atestare documentară a comunei. Printre producătorii agricoli şi procesatorii de mere l-am întâlnit pe inginerul tehnolog Marius Bumbu care a reprezentat la „Sărbătoarea Mărului” firma SC Aceto SRL din Batoş. Pentru a afla mai multe lucruri de oţetul de Batoş, 100% din mere naturale, l-am provocat la un dialog pe cel care-l produce.
Reporter: Ce comercializează firma dumneavosatră?
Marius Bumbu: În principal producem oţet de mere, este de fapt singurul oţet certificat în România. Noi acum am reintrat pe piaţă, fosta fabrică de oţet am retehnologizat-o, am schimbat toate tronsoanele tehnologice, inclusiv filtrele şi mergem pe tehnologia clasică. Oţetul nostru de mere conţine minerale existente în măr: magneziu, calciu, fosfor, sodiu, fier, sulf, potasiu, zinc, flour, vitamine şi aminoacizi esenţiali pentru funcţionarea normală a organismului şi este un produs ideal pentru diete, salate, benefic pentru menţinerea tonusului muscular, iar acum intenţionăm să producem oţet balsamic, la care maturarea se face în butoi de stejar.
Rep.: Povestiţi-ne mai multe despre această fabrică de oţet.
M.B.: Deocamdată funcţionăm doar cu sapte angajaţi, în Batoş. Am început retehnologizarea fabricii în urmă cu doi ani şi nu am beneficiat de nici un fond. Pentru că s-a găsit o chichiţă să nu ne dea, au spus că nu facem prelucrarea primară ci facem prelucrae secundară a mărului. Aşa că am fost nevoiţi să contractăm credite că noi îl producem din suc concentrat.
Rep.: De unde a pornit ideea producerii de oţet la Batoş?
M.B.: Eu am fost pe vremuri şef de fermă la IAS, la fabrica de oţet şi după ce s-a prăbuşit că nimeni nu şi-a mai dat interesul s-a închis fabrica. Eu am cumpărat-o şi apoi doi ani am muncit din greu la retehnologizarea