In ciuda unei scaderi importante a cheltuielilor consumatorilor si a declinului ritmului de crestere economica in state precum Cehia, Polonia, Slovacia si Estonia, analistii spun ca aceasta situatie nu este cauzata de criza financiara care se extinde rapid pe continent, scrie New York Times. .
"Este remarcabil impactul redus pe care l-a avut actuala criza asupra acestei regiuni", a declarat Eric Berglof, economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Institutia a fost creata in 1991 dupa colapsul regimurilor comuniste pentru a ajuta statele de dincolo de fosta Cortina de Fier sa faca fata tranzitiei spre o economie de piata. "Intrebarea care se pune in acest caz este: de ce statele respective nu au fost atinse de criza?", spune Berglof.
Unul dintre principalele motive este ca in timp ce majoritatea statelor din regiune si-au deschis portile bancilor straine in momentul in care se pregateau sa adere la Uniune, acestea si-au intarit, de asemenea, si procesele de reglementare a sistemului financiar.
"Prezenta bancilor straine pe aceste piete a reusit sa amortizeze impactul crizei de lichiditate", explica Berglof. "Ce au facut multe banci vestice?
Si-au orientat operatiunile de creditare spre pietele din est", spune el, adaugand ca "in general, bancile aveau o expunere mica pe piata americana a creditelor subprime", care a provocat pagube uriase institutiilor similare de peste Ocean.
Cota pe care aceste banci o detin pe piata de creditare din Europa de Est este relativ ridicata. "Intre 60 si 80% din activele bancare din regiune sunt detinute de companii straine", a precizat Berglof. Bancile locale au fost conduse initial ca filiale independente. Acum insa operatiunile lor au devenit mult mai integrate in cele ale companiilor-mama.
"In acest caz, daca o banca straina prezenta in aceste tari va intampina dif