Pentru că restaurantele închid mai devreme, „Periniţa” se dansează la ora 2.30. Tinerii români care locuiesc în Italia şi vor să-şi unească destinele îşi fac nunta acolo. Stresul şi costurile sunt mai mici decât în România. O mare parte dintre tinerii români care locuiesc în Italia aleg să facă nunta în această ţară. Cuplurile care intenţionează să se căsătorească se împart în două categorii.
Primii sunt cei care au mulţi prieteni în România şi „sacrifică” luna august organizării evenimentului în ţară. Cea de-a doua categorie, mult mai numeroasă, îi include pe cei care aleg să se căsătorească pe meleaguri italiene.
„Noi am făcut cununia civilă în România acum nouă ani. Acum am decis să facem şi cununia religioasă, şi cum toţi prietenii şi rudele noastre sunt aici, am făcut petrecerea la un restaurant lângă Torino. Numai soacra am adus-o din România”, spune Lenuţa Roman, 30 de ani.
Timp de aşteptare mai mare
Potrivit Biroului de statistică al primăriei din Torino, în anul 2007 au fost celebrate 46 de cununii civile în care cei doi soţi au fost români. Un număr de 38 de italieni au spus „Da” în faţa unei neveste românce.
S-a înregistrat o scădere a numărului de căsătorii, pentru că în 2006 cununiile civile român-româncă au fost 106, iar italian-româncă au fost 115.
Căsătoria în Italia prevede o cheltuială suplimentară pentru „permisul de căsătorie”, care se obţine la consulatul român. Acesta are un cost de 215 euro de persoană. Pentru a obţine actele de căsătorie din România este, de cele mai multe ori, mai complicat.
„Noi am ales să facem rost de permisele pentru cununia civilă din România. Nu am vrut să lipsim de la serviciu pentru a face coadă la consulat, dar până la urmă cheltuiala a fost mai mare. Am făcut procuri, traduceri, apostilări şi multe alte cereri, pentru