Analiştii anticipează 3,7-4 lei/euro, oamenii de afaceri sunt mai pesimişti. Sub 3,7 lei ar fi prea puţin, peste 4 lei ar fi prea mult, spun economiştii invitaţi să estimeze evoluţia monedei euro până la sfârşitul acestui an. “Mai creşte euro?” este întrebarea cea mai frecventă, care vine mai ales de la cei ce au de făcut diverse plăţi, în special rate la împrumuturile bancare, în moneda europeană. Desigur, un răspuns cert nu este posibil, însă bancherii şi cei ce se ocupă cu prognoze financiare par să-şi fi stabilit deja o anumită marjă a cotaţiilor posibile. Aceasta este cuprinsă, potrivit celor mai multe estimări, între un minimum de 3,7 şi un maximum de 4 lei/euro.
Bancherii cred că „BNR va avea grijă“
“Cursul valutar va rămâne mai degrabă aproape de patru lei, nu se va duce în jos. Probabil va rămâne 3,8-4 lei. Valoarea de patru lei este un obstacol greu de depăşit, este un prag psihologic şi bănuiesc că BNR va avea grijă să nu fie depăşit. Cred că este un curs potrivit ca să ajute pe toată lumea şi probabil că va rămâne aici pentru o perioadă bună de timp”, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank România.
Pe de altă parte, “un risc major ar fi să asistăm la o depreciere a monedei naţionale peste pragul de 4 lei/euro, fapt care ar elimina şansele revenirii inflaţiei în banda ţintită de BNR”, consideră Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.
Decembrie, luna marilor oscilaţii
Oamenii de afaceri urmăresc mai mult cursurile afişate la casele de schimb particulare şi la ghişeele băncilor decât cotaţiile oficiale ale BNR. Ei spun că, pe piaţa liberă, euro va depăşi rar pragul de 4 lei, dar s-ar putea să vedem chiar şi cotaţii de 4,5 lei/euro la casele de schimb.
Având în vedere că în decembrie, imediat după alegerile parlamentare, vor avea loc foarte multe eveni