» Un fost primar din judetul Bacau, cu o avere de 300.000 de euro, va incasa in deplina legalitate ajutor pentru lemne in valoare de 80 de lei pe luna.
» Reprezentantii societatii civile cer modificarea legislatiei ajutoarelor de incalzire, astfel incat persoanele cu averi considerabile sa fie sterse de pe lista celor carora statul le asigura caldura subventionata.
» Economistii reclama necesitatea efectuarii unui audit al cheltuielilor publice, inclusiv al celor pentru asistenta sociala.
Actuala lege a ajutoarelor de incalzire favorizeaza cheltuirea banilor contribuabililor pe asigurarea caldurii unor "asistati sociali de lux", ale caror averi pot depasi sute de mii de euro. Legea ia in calcul doar veniturile oficiale ale solicitantilor de ajutoare, declarate "pe propria raspundere", fara a tine seama de numarul caselor detinute de acesti solicitanti sau de marimea acestora, ori de bolizii pe care ii au respectivii in proprietate.
Un astfel de asistat "de lux" care a cerut Primariei ajutor pentru lemne a fost descoperit, recent, in judetul Bacau. Este vorba de fostul primar al comunei Nicolae Balcescu Francisc Tancau, care – cu o avere estimata de el insusi la 300.000 de euro, si cu trei masini puternice in curte – are dreptul legal de a primi lemne de 80 de lei noi pe luna, deoarece oficial el este somer. stiind ca are legea de partea sa, in ceea ce priveste ajutorul solicitat pentru lemne, Francisc Tancau vorbeste cu nonsalanta despre profitabilitatea activitatilor sale, recunoscand ca se descurca, dupa parasirea fotoliului de edil. "Am afaceri in constructii si drumuri. Am cateva utilaje care sunt date la unele societati. Cat am fost primar nu am avut voie sa fac afaceri." Sotia sa detine doua societati comerciale si el vrea sa mai infiinteze inca o firma.
Ajutoarele de caldura acordate in perioada 1999-2