Ancheta procurorilor anticoruptie referitoare la privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) a continuat, ieri, prin audierea fostului director al institutiei, Gheorghe Mencincopschi. Dupa mai bine de doua ore de audieri, acesta a parasit sediul DNA, dar a refuzat sa faca vreo declaratie, multumindu-se sa spuna ca a dat niste declaratii.
Conform unor surse, declaratiile fostului director au fost date in legatura cu modul in care omul de afaceri Dan Voiculescu, cel care a cumparat ICA prin intermediul companiei Grivco SA, ar fi procedat la o majorare a capitalului social. Anchetatorii vor sa stabileasca modul in care acesta a contribuit la majorarea capitalului social al ICA cu contravaloarea unui cromatograf si a unui spectrograf atomic. Procurorii vor sa afle cum se explica diferenta intre momentul semnarii documentelor si furnizarea propriu-zisa a celor doua aparate, de doi ani.
In acest dosar, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a pus sub acuzare 27 de persoane implicate in privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare. Procurorii din cadrul DNA – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza “acte de urmarire penala in dosarul penal 84/P/2007, dosar in care se cerceteaza legalitatea modului de privatizare a Institutului de Cercetari Alimentare”. Potrivit DNA, pana in prezent au fost puse sub invinuire 27 de persoane, acuzate de spalare de bani si de subevaluare a activelor in cadrul actiunii de privatizare a ICA. “La acest dosar, procurorii au dispus conexarea unei alte cauze penale care a fost pe rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si care a fost declinata la DNA”, precizeaza sursa citata.
Licitatie cu cantec
Aceasta afacere a inceput in anul 2002, cand s-a emis HG 451/2002 prin care Institutul de Chimie Alimentara se transforma in soc