Cele mai mari companii din industria auto a Statelor Unite, ameninţate de faliment din cauza crizei economice, iau în considerare noi planuri de salvare finaciară, inclusiv fuziuni care ar putea lăsa zeci de mii de oameni fără slujbă, scrie cotidianul "The Independent" în ediţia electronică. Sursa: AP Photo
General Motors, cel mai mare producător auto din Statele Unite, a discutat, în ultimele săptămâni, cu rivalii de la Ford şi Chrysler despre o eventuală unire a forţelor în speranţa că va reuşi să reducă costurie masive ale companiei, datorate vânzărilor în scădere.
Negocierile de preluare a companiei Chrysler au fost amânate din cauza haosului recent înregistrat pe pieţele financiare, însă se vor relua în zilele următoare. Orice acord de fuziune ar schimba dramatic industria şi companiile auto din oraşul american Detroit, puternic afectat de criza financiară.
Dacă Ford şi-a înjumătăţit valoarea în ultima săptămână, General Motors valorează mai puţin decât în timpul crizei finaiciare din 1929. Ameninţată de faliment, General Motors a purtat discuţii cu Cerberus Capital, firma de capital privat ce deţine Chrysler, pentru preluarea celui de-al treilea producător auto din Detroit.
General Motors şi Chrysler au împreună peste 130.000 de angajaţi, în special în Michigan, un stat care se luptă cu şomajul şi scăderea preţurilor la locuinţe. Cele două companii pierd bani, chiar dacă au concediat peste 100.000 de angajaţi în ultimul deceniu. General Motors a pierdut, conform ultimelor date eliberate de companie, 15.5 miliarde de dolari, şi a anunţat reducerea producţiei la nivel global.
GM a încercat să obţină credite finaciare, folosind clădirile companiei drept garanţii, însă piaţa de credit americană este blocată. Ford are şi mai puţin spaţiu de mişcare, după ce şi-a ipotecat, anul trecut, aproape toate bunuri