Nu comentaţi negativ hobby-urile superiorilor, indiferent de relaţia pe care o aveţi cu ei. Sursa: NorthFoto
Replici pe care le daţi şefilor precum „nu am timp“, „nu vreau“, „nu e treaba mea“ trebuie însoţ ite de explicaţii şi spuse într-un mod cât mai diplomatic. Altfel, există riscul să aveţi destul de multe probleme la locul de muncă, atât cu şefii, cât şi cu colegii de breaslă. Bine ar fi să nu-i spuneţi şefului în cuvinte prea dure cum ar fi mai bine să procedeze sau cum să se comporte. Totuşi, asta nu înseamnă că trebuie să vă abţineţi atunci când vi se cere părerea.
Fără „nu am chef de muncă“
„În discuţiile cu superiorii, încercaţi să păstraţi mereu regulile de bună creştere, nu apelaţi la înjurături, jigniri sau gesturi urâte şi fiţi cât mai diplomaţi în cazul în care trebuie să spuneţi lucruri mai puţin plăcute“, recomandă specialistul în comunicare non-verbală Mihaela Stroe, general manager al companiei Acta Nonverbal.
Totuşi, ţineţi cont de faptul că nu există lucruri pe care un angajat „nu trebuie să le spună“, atâta timp cât ele se încadrează în limitele bunului-simţ şi sunt adresate cu respect. „Sinceritatea şi comunicarea directă fac mai mult bine decât teama de a nu zice ceva «greşit», în conversaţia cu managerul“, spune directorul de resurse umane al JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Camelia Buburuz.
De asemenea, este important să se facă o delimitare foarte clară între ce înseamnă a fi şef sau prieten al celor cu care lucraţi. Specialiştii spun că trebuie stabilite limite astfel încât angajatul să poată spună lucrurilor pe nume, însă „bârfele“ sau „răsfăţul“ dintr-o prietenie să nu se regăsească în mediul profesional.
De asemenea, anumite lucruri, precum familia şefului sau hobbyurile acestuia, nu ar trebui să fie obiectul unei discuţii. „Este de bunsimţ să nu se facă obs