Decizia distribuitorilor de medicamente de a sista livrările va fi simţită din această săptămână de farmacii, iar dacă situaţia nu se remediază, criza va ajunge şi în spitale în circa două săptămâni.
„Diabeticii, bolnavii de cancer şi cei cu transplant sunt primii afectaţi de această situaţie. Şi producătorii români de medicamente vor avea probleme, pentru că importă materia primă tot din afara ţării cu euro pe care îi cumpără la cursul de astăzi, nu la 3,32 cât li se plăteşte“, comentează preşedintele Asociaţ iei Distribuitorilor de Medicamente, Viorel Vasile.
Farmaciştii spun că deja sunt situaţii în care nu le pot da bolnavilor toate medicamentele de pe o reţetă compensată, însă în spitale nu sunt deocamdată probleme. „Am întrebat farmacista dacă îi lipseşte vreun medicament şi mi-a spus că toate comenzile pe care le-a făcut s-au onorat“, spune managerul Spitalului „Marie Curie“ din Bucureşti, Daniel Buzatu.
În urma discuţiilor pe care reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai distribuitorilor le-au avut sâmbătă, una dintre propunerile ministrului Eugen Nicolăescu a fost ca pentru 200 de produse să se plătească la un nivel al euro de 3,6. „Interesant este că se poate scădea preţul CIP dacă ministrul doreşte. S-a reuşit pentru 200 de produse, însă cu restul până la 4.000 ce se întâmplă?“, se întreabă Viorel Vasile.
El crede că una dintre soluţiile pentru a ieşi din criza actuală ar fi, pe lângă scăderea preţului CIP, scoaterea TVA-ului la medicamente.
Spitalele şi farmaciile, fără medicamente