Bursa de la Bucuresti a continuat si in sedinta de vineri sa inregistreze corectii extreme, majoritatea companiilor listate consemnand scaderi de aproape 15%.
Indicele BET, principalul indice din piata, care reda evolutiile celor mai importante 10 companii din piata, a coborat cu 9,9% sub nivelul de referinta, indreptandu-se astfel catre pragul de 3.000 de puncte. Indicele BET-FI, care prezinta situatia celor cinci societati financiare, a inregistrat cea mai mare corectie din randul indicilor din piata, de 14,9%, pana la nivelul de 15.200 de puncte.
Pentru sedinta de vineri, Consiliul BVB a decis extinderea starii de "predeschidere" la pietele principale de actiuni si derivate pe toata durata sedintei, iar pentru pietele auxiliare a mentinut starea "inchisa". Preturile au fost stabilite prin algoritm de fixing, in ultimul minut de tranzactionare.
"Asemenea masuri, aproape disperate, ca si cea de miercuri in care Consiliul BVB a decis inchiderea Bursei, au menirea de a invinge panica si de a tempera fenomenul de vanzare excesiva intalnit printre investitori. In astfel de situatii, deciziile vizeaza doar aspectul psihologic la nivelul investitorilor si este foarte probabil sa ne mai intalnim cu astfel de masuri", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest.
Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat o corectie de 15%, pana la pretul de tranzactionare de 0,216 lei/actiune, iar actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au consemnat o scadere de 14,7%, pana la nivelul de 0,0049 lei/actiune. Titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut vineri 10,5%, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au coborat cu 14,65 sub nivelul de referinta.
Evolutiile negative ale companiilor energetice au redus cotatia indicelui de profil cu 14,2%, pana la nivelul de 400 de puncte.
Dintre societatile financiare de investitii, titlurile SIF M