Deficit de cont curent de peste 9 miliarde de euro, datorie externa cat jumatate din PIB, o inflatie anuala de 7,3% la septembrie, fata de un nivel tintit de 3,8% pentru sfarsitul anului, si un curs depreciat cu circa 11%, asa arata tabloul macroeconomic al Romaniei in fata propagarii crizei financiare la nivel mondial.
Nivelul ridicat al datoriei externe, mai ales al celei pe termen scurt, este considerat de analistii externi unul dintre factorii de risc ai economiei romanesti, alaturi de deficitul de cont curent, care nu mai este acoperit decat partial de investitiile straine directe.
Analistii considera ca nivelul de 14% din PIB, la care se afla deficitul de cont curent, este tot mai greu de sustinut, in conditiile in care asistam la turbulente fara precedent pe pietele internationale, cu criza de lichiditati si finantari mai scumpe.
Totodata, investitiile straine, considerate pana acum o sursa de finantare sanatoasa, ar putea ajunge sa puna presiune pe adancirea dezechilibrului extern, in conditiile in care multinationalele incep sa repatrieze profiturile obtinute pe plan local.
Economia romaneasca a accelerat in acest an, evoluand in contrast total cu economiile din zona euro, care semnalizeaza de mai multe luni intrarea in recesiune. Dar accelerarea PIB a avut loc in contextul in care deficitul bugetar a trecut din mai de la excedent la deficit, care a urcat in august la 1,08% din PIB, analistii temandu-se de posibile cheltuieli surpriza care sa duca deficitul foarte aproape de limita de 3% din PIB.
In plus, accelerarea cresterii economice reprezinta un semnal de alarma pentru BNR, prin prisma presiunilor inflationiste pe care le antreneaza.
Inflatia anuala a coborat in septembrie cu 0,7 puncte procentuale fata de luna anterioara, de la 8,02% la 7,3%, pe fondul efectului de baza favorabil.
Analistii apreciaza insa