La final de mandat, Nicholas Taubman apreciază că presa românească este „suficient de liberă“, că economia este stabilă şi că politicienii sunt la fel ca peste tot. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Ioana Lupea: În conformitate cu legislaţia americană, alegerile din SUA vor marca sfârşitul mandatului dv. aici, timp în care aţi avut posibilitatea să cunoaşteţi România. Cum aţi caracteriza activitatea dv. ca ambasador?
Ambasadorul Nicholas Taubman: Încă din prima zi foarte ocupată. Plină de provocări, România oferă ea însăşi o mulţime de oportunităţ i în acest sens. Noi ne-am preocupat permanent să răspundem acestor provocări şi să încercam să ajutăm acolo unde a fost nevoie.
Mircea Marian: Care a fost cea mai mare provocare a mandatului dumneavoastră?
Să învăţ cum să fiu diplomat. Activitatea mea anterioară a fost în sectorul privat, iar diplomaţia a fost o parte a acelei activităţi. Ca ambasador aici, sau la oricare alt post, nu poţi şti ce provocări te aşteaptă, indiferent cât de mult studiezi înainte de ocuparea postului. Din acest motiv, când ajungi în ţara respectivă, începi să înţelegi mai bine aceste provocări, ţelurile pe care le poţi atinge, pe care tu, personal, vrei să le atingi într-un timp relativ scurt.
I.L.: În opinia dv. de diplomat, credeţi că România e o ţară dificilă din punctul de vedere al relaţiilor cu politicenii, instabilă politic?
Nu mi s-a părut deloc aşa. Dacă discutăm despre Balcani, eu consider că România este cea mai stabilă democraţie din această regiune. Politicienii sunt la fel peste tot. Prima lor prioritate este să fie realeşi, asta în cazul în care nu se pensionează ori s-au săturat şi vor să facă altceva. Consider că marea majoritate a politicienilor români vor să îmbunătăţească situaţia din România. Dar, aşa cum se spune, orice pădure are şi uscături, i