Criza fortei de munca este un loc comun in discutiile angajatorilor, ale directorilor de HR si ale recruiterilor de mai bine de doi ani. O altfel de criza i-a luat locul de cateva saptamani. Cea financiara, care a fost inca departe de Romania pana zilele trecute.
Specialistii in resurse umane sunt de parere ca vom resimti criza financiara si la nivelul pietei fortei de munca intr-un interval destul de scurt de timp, "probabil in numai cateva luni", apreciaza Florin Tataru, directorul de resurse umane pentru Romania si Bulgaria al Ruukki, companie care activeaza pe piata de constructii si profiluri metalice, filiala locala a grupului finlandez Rautaruukki, cu afaceri de 3,9 mld. euro.
"Probabil ca exportatorii vor fi printre primii care vor resimtii efectele acestei crize. Pe fondul reducerii consumului in tarile Europei Occidentale, acestia vor fi nevoiti sa isi ajusteze volumul productiei si implicit sa isi revizuiasca organigramele, daca situatia de criza se va prelungi", apreciaza el.
Si Camelia Stanculescu, directorul general al Manpower Romania, reprezentanta locala a celei mai mari companii spe-cializate in leasing de personal din lume, crede ca pe fondul crizei financiare globale, unul dintre primele efecte va fi un trend mai temperat al consumului, care se va reflecta mai apoi in scaderea productiei. "Cu siguranta, cele mai afectate domenii vor fi cel imobiliar si cel financiar-bancar", spune Stanculescu.
Pe de alta parte, turismul este prosibil sa vada o perioada de usoara crestere, in conditiile in care romanii care isi petreceau vacantele in strainatate este posibil sa se reorienteze spre oferta turistica interna. Cat priveste piata fortei de munca, cuvantul de ordine in acest an si pe termen scurt pare sa fie "performanta". "Nu cred ca ar trebui sa vorbim atat de mult despre re-structurari sau despre caderi salariale, ci mai degra