O parte a investitorilor, care in alte conditii ar fi preferat sa cumpere actiuni dupa o scadere de 22% in doar opt zile de tranzactionare, spun ca au ramas socati de prabusirea abrupta a burselor si ca nu doresc sa-si asume alte riscuri.
Mai mult, unii dintre ei au incercat sa caute solutii pentru a se proteja de o eventuala continuare a scaderilor, scrie presa internationala.
Indicele american a pierdut 697 de puncte la scurt timp dupa deschiderea sedintei de vineri, mentinandu-si scaderea aproape intreaga zi. Cu doar o ora si jumatate inainte de inchidere, Dow Jones a avansat cu 322 de puncte peste nivelul din sedinta precedenta.
Investitorii au fost impulsionati sa cumpere actiuni apartinand companiilor financiare pe fondul speculatiilor privind elaborarea unui plan comun de combatere a crizei financiare de catre statele membre ale Grupului celor Sapte.
Mai mult, Morgan Stanley anuntase anterior ca va primi finantare din partea unei banci japoneze.
Speranta a dominat insa pentru putin timp tranzactiile de pe bursa newyorkeza. Si asta in conditiile in care nimeni nu a parut dispus sa intre in weekend cu o expunere semnificativa la o piata in deriva. In ultimele minute ale sedintei de tranzactionare, preturile actiunilor au fost din nou trantite la pamant, indicele Dow Jones incheind ziua cu 128 de puncte, sau 1,49%, sub nivelul din sedinta precedenta. Valoarea de 8.451,19 puncte inregistrata de indicele Bursei din New York este cea mai scazuta din aprilie 2003 incoace.
"Ceea ce am vazut pana acum este o prabusire a pietei cu incetinitorul. In zece zile in care am asistat la un declin de 25% al indicilor bursieri - acesta este un crah. Totul se misca insa cu incetinitorul fata de prabusirile din 1929 si 1987", declara Robert Arnott, fondator al Research Affiliates.
Totusi, multe dintre institutiile financiare americane au inc