În mai puţin de zece minute putem afla dacă febra şi tusea care ne chinuie sunt cauzate de o banală răceală sau de un virus gripal. Acest lucru poate fi posibil cu ajutorul unui test numit În mai puţin de zece minute putem afla dacă febra şi tusea care ne chinuie sunt cauzate de o banală răceală sau de un virus gripal.
Acest lucru poate fi posibil cu ajutorul unui test numit QuickVue, care poate face diferenţa între cele două situaţii.
El poate stabili şi dacă există o infecţie cu virus gripal de tip A - cea mai frecventă formă de gripă şi totodată cea mai agresivă - sau de tip B.
Testul, care constă în prelevarea de secreţii din mucoasa nazală, costă aproximativ 13 euro, afişează rezultatul în zece minute şi este disponibil şi în România.
Un nou vaccin împotriva transmiterii virusului
Gripa este o boală acută, infecţioasă şi contagioasă, care poate evolua uneori spre forme grave. În cazul în care virusul gripal suferă mutaţii, pot apărea şi pandemiile de gripă, cea mai gravă fiind pandemia de “gripă spaniolă”.
Însă există şi mijloacele pentru a preveni răspândirea virusului pe glob. Vaccinul Prepandrix, lansat de curând, poate fi administrat preventiv în momentul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară oficial pandemia de gripă. Vaccinul a primit autorizaţia Comisiei Europene pentru a fi comercializat în 30 de state şi se eliberează pe bază de reţetă medicală.