O echipă de astronomi britanici a prezentat la Asociaţia Astronomilor Americani din acest week-end o planetă extrasolară care este mai aproape de steaua ei decât oricare altă planetă descoperită până acum, arată ŞtiinţaAzi. Sursa: Astro
Planeta bate recordurile şi la temperatură, la radiaţie şi la viteza de rotaţie.
Peste trei sute de planete au fost descoperite până acum în alte sisteme solare decât al nostru. Deocamdată, nicio planetă care să aibă condiţii prielnice vieţii nu a fost descoperită, iar majoritatea sunt planete masive, gazoase (precum Jupiter), foarte apropiate de steaua lor, în jurul căreia se rotesc foarte repede şi de la care primesc multă căldură şi radiaţie.
Planeta WASP-12b este şi ea o planetă masivă, gazoasă. Se roteşte în jurul stelei sale la distanţă foarte mică, de aproape douăzeci de ori mai mică decât distanţa Soare - Mercur. Este de fapt planeta cea mai aproapiată de steaua ei dintre toate planetele cunoscute.
Este planeta cu cea mai mare viteză de rotaţie cunoscută, iar un an pe această planetă durează un pic peste o zi terestră. Totodadată, este planeta cea mai fierbinte, având o temperatură medie de 2.300 grade Celsius (adică aproape jumatate din temperatura suprafeţei Soarelui nostru). De asemenea, primeşte cea mai mare doză de radiaţii dintre toate planetele cunoscute. În concluzie, este planeta cu cele mai vitrege condiţii pentru susţinerea vieţii, mai explică ŞtiinţaAzi.
Pentru a detecta planeta, astronomii au folosit telescoape performante care măsoară cantitatea de lumină primită de la stea. Atunci când o planetă a sa trece prin faţa stelei, aceasta blochează o parte din lumină şi primim mai puţină lumină pe Terra. Dacă lumina primită de la stea are scăderi periodice, atunci steaua posedă o planetă. Telescoapele folosite se află în Insulele Canare din Spania şi în A