Piata romaneasca ar putea constientiza importanta si utilitatea medierii in cinci ani.
Nou intrata pe piata, profesia de mediator incearca sa se faca recunoscuta. Cel mai optimist scenariu arata asa: abia peste cinci ani lucrurile s-ar putea aseza, iar mediatorii ar putea prelua unele din cazurile judecatorilor.
Franta, Anglia sau Olanda sunt cateva dintre tarile care au recunoscut importanta si utilitatea medierii. Un exemplu optimist este cel al Angliei, unde a fost adoptata o lege in urma careia judecatorilor li s-a permis sa lucreze doar la cazurile care aveau nevoie de un judecator, nu si la cele in care oamenii puteau gasi o solutie amiabila.
"Guvernul a pus presiune pe avocati. Daca exista aceasta presiune lucrurile se pot misca foarte repede. In cinci ani oamenii au timp sa se informeze", spune Thierry Garby, presedintele Forumului Mondial al Centrelor de Mediere.
Un exemplu mai pesimist este insa cel al Fantei, unde legea medierii a fost adoptata in urma cu 13 ani, dar chiar si asa, si in prezent mai exista persoane care nu stiu ce inseamna medierea si care sunt avantajele ei in fata proceselor clasice. "Cred ca acest concept este inteles de un numar semnificativ de oameni, dar nu de catre toata lumea si multi nici nu au auzit despre acest cuvant. Aceasta extindere a culturii depinde foarte mult daca exista un lucru care sa impinga oamenii de la spate", explica Garby.
In opinia sa, trecerea de la judecator la mediator este o schimbare prea mare pentru oameni, si nu o vor adopta doar daca le spui ca trebuie. Daca ai un "stimulent" lucrurile pot merge foarte repede.
Pe plan local insa, mediatorii sunt constienti ca se vor lovi de multe obstacole pana sa fie recunoscuti.
"Orice estimari referitoare la impactul medierii in viitor sau la gradul de interes al oamenilor fata de ea, trebuie sa fie rezonabile. Nu cred in