Mai multe colective de cercetatori au fost premiate pentru rezultatele excelente obtinute in domeniul in care lucreaza. La "Premiile pentru Excelenta", acordate pentru prima data in Romania, au fost decernate doua categorii de distinctii, unele onorifice, iar altele pentru care colectivele de cercetare au obtinut sume cuprinse intre 10.000 si 70.000 lei.
Au fost conferite noua premii ale Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica, in completarea celor oferite in urma selectiei proiectelor. Ceremonia a fost deschisa prin conferirea unui premiu de excelenta in cercetare profesorului universitar doctor Ioan stefanescu de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenetice si Izotopice ICSI Ramnicu Valcea, pentru proiectul "Sistem integrat de conversie a energiei din surse regenerabile".
ANCS a acordat doua premii pentru transfer tehnologic si ambele au fost castigate de proiecte ale institutului de la Rm. Valcea. Premiul pentru cel mai mare transfer tehnologic s-a acordat pentru proiectul de detritiere a apei grele, pentru care s-a incheiat un contract cu Nuclearelectrica si va fi aplicat la reactoarele 1 si 2 de la Centrala Atomoelectrica de la Cernavoda. Premiul pentru cel mai ingenios transfer tehnologic a fost acordat pentru apa cu continut redus de deuteriu.
"Este un proiect vechi, un brevet de inventii care la ora actuala este patentat de UE si licentiat in Japonia si este in curs de licentiere in SUA. El a fost trecut printr-o filiera a programului 5 din Programul National II de Cercetare-Dezvoltare-Inovare si impreuna cu firma care a preluat partea de dezvoltare pe partea de productie s-a nascut marca Qlarivia, o apa «imaculata». Este un produs natural, o apa de masa. A fost, credem noi, un succes exceptional al unui transfer de tehnologie, plecand de la un brevet de inventie si preluarea in in