Ultimele saptamani, extrem de tulburate pe scena politica de la Bucuresti, par sa fi zguduit din temelii constructii care pareau aproape certe.
O parte tot mai mare din PNL nu mai vede cu ochi buni alianta cu PSD; Traian Basescu exerseaza o abilitate noua si, se pare, extrem de eficienta - tacerea; PSD, tocmai prin Viorel Hrebenciuc, lanseaza mesaje surprinzator de pacifiste catre Cotroceni.
Asa ca am putea descoperi cum efectele secundare ale legilor Voiculescu si salarizarii dascalilor s-ar putea dovedi cu mult mai importante decat cele preconizate (tot mai putin probabile, de altfel).
Intamplarile liberalilor
Sursele politice ale majoritatii gazetarilor sustin ca a fost un week-end de negocieri intense intre liberali si democrat-liberali. Altfel spus, curentul pro PD-L din PNL devine tot mai consistent.
Acesta incepuse sa se contureze cam inainte de alegerile locale, sub conducerea lui Ludovic Orban. Pe atunci insa, grupul dur din jurul premierului, in frunte cu Crin Antonescu si Bogdan Olteanu, nu voia sa arunce nici macar o privire catre PD-L. Intre timp insa, s-au intamplat lucruri.
In primul rand, a venit o prima factura a guvernarii dependente de PSD. Felul in care social democratii au pus problema in cazul salarizarii dascalilor, i-a dat PNL o mostra clara a felului in care este si va fi tratat de "aliatul PSD": carne de tun.
Apoi, legea Voiculescu, care calca in picioare o valoare liberala fundamentala - proprietatea, a fost o alta mostra clara a dozei de liberalism care va incapea intr-o viitoare guvernare alaturi de PSD.
Daca ideologia s-a lasat cu fiori reci, nici ciolanul nu pare prea carnos. Liberalii au aflat felul in care seful lor ar fi negociat viitoarea guvernare: Calin Popescu Tariceanu premier al unui cabinet exclusiv PSD.
Liberalii au mai