Biopsia este o procedură medicală prin care se extrage un fragment de ţesut dintr-un organ, care va fi ulterior examinat la microscop de un medic anatomo-patolog. Eventual, el va face diferite teste asupra fragmentelor respective.
Biopsia este o procedură medicală prin care se extrage un fragment de ţesut dintr-un organ, care va fi ulterior examinat la microscop de un medic anatomo-patolog. Eventual, el va face diferite teste asupra fragmentelor respective. Biopsia este folosită mai ales în cazurile în care nu este posibilă precizarea unui diagnostic în urma investigaţiilor clinice şi paraclinice, imagistice şi de laborator sau pentru a stadializa o afecţiune şi a-i urmări evoluţia. E adevărat, în multe cazuri biopsia este necesară în diagnosticarea cancerului şi asta i-a atras o faimă sumbră în rândul bolnavilor şi familiilor acestora, care o consideră un semn funest şi o procedură care poate înrăutăţi starea bolii respective, lucru care este total neadevărat şi neştiinţific. La asta se adaugă şi durerea, disconfortul, uneori necesitatea unei anestezii, ceea ce o face şi mai puţin acceptată.
Nu îmbolnăveştePentru a fi corecţi trebuie să precizăm că biopsia nu este folosită doar în diagnosticul cancerului, în precizarea naturii benigne sau maligne a unei formaţiuni tumorale, ci şi a numeroase alte maladii (boli autoimune, hepatite şi alte boli hepatice, unele boli de piele, ulcere gastrice, anemii etc.), dar pe lângă acestea, aportul ei în oncologie este salutar şi ar trebui apreciat ca atare, şi nu privit suspicios, căci biopsia, chiar dacă este o metodă invazivă, nu îmbolnăveşte, ci ajută la precizarea diagnosticului şi implicit a terapiei. Şi dacă în urma ei va fi depistat, să zicem, un cancer, nu ea l-a produs, ci doar l-a evidenţiat.
Excizie sau incizieBiopsia se poate face printr-o excizie, adică prin scoaterea întreg