Inima fumătoarelor are mai mult de suferit decât cea a bărbaţilor dependenţi de ţigară. Femeile suferă de boli cardiace la vârste mai înaintate decât bărbaţii. Însă nu acelaşi lucru se poate spune despre femeile fumătoare, care sunt defavorizate din acest punct de vedere. Statisticile arată că bolile grave de inimă şi infarctul încep să devină o problemă pentru femeile nefumătoare în jurul vârstei de 81 de ani, iar pentru bărbaţii care nu fumează, la aproximativ 72 de ani.
Un studiu norvegian a scos însă la iveală că ţigara face ca vârsta cu risc de infarct să scadă cu câţiva ani în cazul bărbaţilor şi mult mai mult la femei. Astfel, bărbaţii dependenţi de ţigară ar putea suferi primul infarct în jurul vârstei de 64 de ani, iar fumătoarele la 66 de ani.
Ţigara duce la menopauză precoce
Este deja cunoscut faptul că femeile au un avantaj de la natură în faţa bărbaţilor: hormonii feminini au rolul de scut împotriva bolilor cardiovasculare. De fapt, estrogenul creşte nivelul colesterolului bun şi menţine sănătatea vaselor de sânge, reducând riscul apariţiei unui blocaj pe artere.
Studiul doctorului Morten Grundtvig şi al echipei sale, de la Spitalul Innlandet din Norvegia, a arătat că fumatul ar putea duce la instalarea precoce a menopauzei. Ceea ce înseamnă o cantitate mai mică de estrogen şi, prin urmare, un risc crescut de maladii cardiovasculare la vârste mult mai mici decât ar fi normal. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât numărul femeilor dependente de ţigară a crescut considerabil în ultimii ani.
Tabagismul şi contraceptivele
Fumătoarele care folosesc ca mijloc de contracepţie pilulele anticoncepţionale au un risc şi mai mare de a suferi de boli cardiace, sugerează specialiştii.
Fumatul asociat cu pilulele contraceptive favorizează depozitul de colest