Vin vremuri grele pentru economie, iar bancile care au avut o politica de risc relaxata vor avea dificultati, spune Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti, filiala locala a grupului elen NBG.
Desi banca inregistra in iunie o crestere anuala a creditelor cu 86%, Maragkoudakis spune ca a avut un apetit de risc limitat, selectandu-si cu atentie clientii.
Banca Romaneasca avea in iunie credite de 1,95 miliarde de euro (pe fondul unei dublari a finatarilor pe zona corporate), potrivit datelor pubicate de NBG la Atena. Depozitele au urcat mult mai incet, cu 17%, pana la 679 de milioane de euro.
"Nu vom opri creditarea, ne vom respecta angajamentele fata de clientii existenti. Vom fi insa mult mai selectivi la atragerea de clienti noi. Si costurile creditelor vor creste mult, pentru ca pe piata interbancara dobanzile au urcat puternic, iar o transmitere a acestei scumpiri nu poate fi evitata", anticipeaza Maragkoudakis intr-un interviu acordat ZF. El nu a precizat insa care va fi amplitudinea scumpirii la credite si nici nu a oferit o cuantificare pentru gradul sporit de selectivitate. Indicatorul EURIBOR pentru o luna, care reflecta costul la care bancile isi acorda imprumuturi intre ele in zona euro, a urcat cu circa un punct procentual de la inceputul anului, pana la 5,2% pe an.
Seful Bancii Romanesti noteaza ca NBG are o pozitie confortabila la nivel de grup, astfel ca ar putea sa isi sustina subsidiarele in cazul in care ar aparea tensiuni. Potrivit datelor publicate de NBG in iunie, solvabilitatea in functie de capitalurile de rang intai este de 9,9%, iar raportul credite/depozite ramane la 94%.
"Petrecerea s-a sfarsit. Cei care s-au concentrat pe castigarea de cota de piata vor fi penalizati", anticipeaza Maragkoudakis, asteptandu-se la o incetinire semnificativa a vitezei de crestere a activelor in sistem.
El