Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a finalizat proiectul de reglementare a creditării, care va intra în vigoare, probabil, de la 1 ianuarie 2009, la 60 de zile după publicarea sa în Monitorul Oficial, a anunţat ieri preşedintele Autorităţii, Dan Vlaicu: „Am finalizat proiectul şi vă garantez că va fi aprobat foarte repede în guvern“. Actul normativ impune furnizorilor de servicii financiare, atât bănci, cât şi instituţii financiare nebancare (IFN), să nu majoreze dobânzile şi comisioanele pe durata derulării creditului şi să nu introducă altele noi. În perioada precontractuală, clientul va primi toate informaţiile despre costul total al creditului, banca sau IFN-ul punându-i la dispoziţie o simulare de costuri şi un exemplar al contractului, a menţionat Vlaicu.
„Legea nu se poate aplica retroactiv“
Banca va anunţa clientul cu 30 de zile înainte de intrarea în vigoare de orice modificare a condiţiilor contractuale după semnarea contractului. În cazul în care clientul nu este de acord cu modificările propuse, are dreptul la rezilierea contractului, inclusiv prin refinanţarea creditului, fără să mai achite comisionul de rambursare anticipată, potrivit propunerii ANPC. În cazul dobânzilor variabile, formula după care se calculează dobânda trebuie indicată în mod expres în contract, cu precizarea datei şi perioadei pe parcursul căreia aceasta se modifică.
La creditele în lei, dobânda variabilă nu poate depăşi cu mai mult de 5 puncte procentuale dobânda de bază (ROBOR). În cazul în care clientul întârzie la plata ratelor scadente până la 90 de zile, dobânzile penalizatoare se vor calcula doar pentru partea de credit restantă, mai prevede proiectul ANPC. Noua lege nu se va aplica acelora care au luat deja un credit. „Legea nu se poate aplica retroactiv“, dar după ce va intra în vigoare „băncile, cel mai probabil, nu vor m