Banca Nationala a cerut din nou ieri cotatii valutare bancilor, dupa cum au afirmat dealerii, cursul de schimb evoluand pe parcursul zilei intre un minim de 3,75 si un maxim de 3,78 lei/euro.
BNR a calculat un curs de 3,7685 lei pentru un euro, in scadere cu 0,05 bani fata de vineri, cand a intervenit pe piata valutara atat prin solicitarea de cotatii, cat si printr-o actiune directa de vanzare catre banci a 40 mil. euro, conform unui anunt al bancii centrale.
Purtatorul de cuvant al BNR Mugur Stet a declarat vineri ca "interventia a avut drept scop testarea functionarii pietei". "In opinia noastra, a fost cea mai nerealista declaratie pe care am auzit-o vreodata", a comentat Catalina Constantinescu, senior economist al ABN Amro Bank Romania.
Ieri, piata valutara s-a deschis cu cotatii de 3,77 lei/euro, euro continuand sa scada usor in primele ore de tranzactionare chiar sub nivelul de 3,76 lei pentru un euro in contextul calmarii jucatorilor straini in urma planurilor de stabilizare a bancilor anuntate in weekend de liderii celor mai puternice economii din Uniunea Europeana. In a doua parte a zilei, cotatiile au reinceput sa urce, ajungand la 3,77/3,79 lei pentru un euro. Asa se face ca Banca Centrala Europeana a calculat un curs de referinta de 3,7827 lei/euro.
Piata valutara locala a avut inca de lunea trecuta perceptia ca BNR a intervenit prin vanzari de valuta pentru a opri ascensiunea cursului care se ducea in viteza spre 4 lei/euro. "Interventia a fost facuta printr-o banca locala, care a mai fost folosita cu alte ocazii in ultimele 18 luni", afirma surse bancare. Initial, jucatorii se asteptau ca BNR sa apere pragul de 3,85 lei pentru un euro, iar absenta acesteia a deschis calea unor previziuni care vedeau euro si la 4,2 lei/euro.
Chiar daca banca centrala a intervenit in cele din urma, cand euro se apropia de 4 lei/euro, unii a