Un euro intre 3,8 si 4 lei poate reprezenta un nivel de curs pe care economia sa fie capabila sa-l absoarba si care sa ajute la ajustarea deficitului extern, afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.
"Acesta poate fi chiar un palier de curs realist pentru Romania si ar ajuta la imbunatatirea competitivitatii externe. In decurs de un an, euro a traversat o plaja larga, de la 3,1 la 3,9 lei. In mod clar cursul realist este mai aproape de 4 lei/euro decat de 3 lei/euro", a declarat Negritoiu.
El considera ca un astfel de nivel al cursului ar antrena corectiile necesare in vederea pregatirii pentru euro, iar puseul inflationist pe care l-ar provoca intr-o prima faza ar fi apoi mai usor de absorbit.
"Altfel, nu exista solutii pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice. Cursul este o supapa pe care altii n-o au, insa ramane de vazut cum se ajusteaza economia la un curs de 4 lei/euro, pentru ca ar functiona ca un factor de corectie determinand o crestere economica mai lenta, o scadere a consumului, a pietei imobiliare. Sunt si riscuri, pentru ca un asemenea curs s-ar propaga direct in creditul imobiliar."
Cum ar rezista clientii cu credite in euro in ipoteza in care cursul ar ramane sus pe o perioada mai lunga?
"Noi am facut un test de stres pe portofoliul de clienti companii pe baza unei ipoteze de depreciere a leului cu 30%, iar rezultatul a fost ca ar rezista unui asemenea soc. De altfel, am rezistat si la deprecierea din iarna trecuta. Nu stiu insa daca la nivelul economiei ar putea fi inghitita o depreciere atat de mare." Chiar daca deprecierea nu ar ajunge la 30%, Negritoiu anticipeaza o crestere a ratei de neplata la creditele in euro.
El sustine ca BNR nu poate influenta piata decat prin curs, in conditiile in care piata leului este marginala, iar creditarea se face preponderent in euro. "Daca si Ministeru