Zeci de mii de bătrâni din Olt îşi duc traiul de pe o zi pe alta, având venituri lunare mai mici de 200 de lei. Ei sunt nevoiţi să îşi calculeze fiecare bănuţ pe care îl scot din buzunar.
Medicamentele sunt scumpe, facturile la utilităţi sunt din ce în ce mai mari, iar bătrânii au venituri de mizerie. Potrivit statisticilor Casei Judeţene de Pensii (CJP), în Olt, pensia medie pentru agricultorii care au împlinit vârsta pensionării, dar au vechime incompletă este de 228 de lei. Sunt însă şi bătrâni care primesc sume mai mici de 150 de lei. În această situaţie sunt în special femeile din mediul rural, care, deşi au trudit o viaţă întreagă în agricultură, au venituri foarte mici, întrucât nu au avut posibilitatea să lucreze cu acte în regulă şi să cotizeze la stat, pentru a primi pensie.
Verificări
Inspecţia Socială va demara zilele acestea verificări în toate judeţele din ţară, pentru a afla câte persoane au pensii, indemnizaţii sau ajutoare sociale de nimic. Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat că intenţionează să instituie pentru astfel de persoane o pensie socială. Ieri, reprezentanţii locali ai Inspecţiei Sociale primiseră un mesaj prin care li se comunica să întrerupă toate activităţile curente, în vederea demarării unei campanii speciale de control. „Am fost anunţaţi că vom desfăşura o campanie specială. Încă nu putem confirma oficial că este vorba despre verificarea pensiilor sau a indemnizaţiilor. Aşteptăm un anunţ în acest sens şi vom începe acţiunile“, a declarat Marian Stoica, inspectorul coordonator al Inspecţiei Sociale în judeţ.
La limita supravieţuirii
În Olt sunt înregistraţi aproximativ 40 de mii de pensionari agricultori, această categorie socială având cele mai mici venituri. Din datele furnizate de directorul economic al CJP, în luna septembrie, venitul mediu pentru pensionarii agriculto