Horia Ghibuţiu: „Dacă e adevărat că Milan Kundera a turnat e insuportabil, precum seninătatea cu care personajul Jaromil, din romanul său «Viaţa e în altă parte», comite o delaţiune despre care abia ieri am înţeles că e un autodenunţ al scriitorului“.
Cel mai important scriitor ceh, care şi-a câştigat respectul a milioane de cititori - din fostul lagăr comunist sau de aiurea - crescuţi în admiraţia excepţionalului cronicar al dezolării, glumei, totalitarismului sau uitării, e un turnător. Din cauza lui, viaţa unui om s-a transformat într-un coşmar - după delaţiunea lui Milan Kundera, Miroslav Dvoracek a fost condamnat la 22 de ani de ocnă grea.
Faptele de acum 58 de ani, depănate cu har de Adam Hradilek, autorul dezvăluirii făcute ieri în revista „Respekt“, sunt îngrozitoare. Conform unui raport din Dosarul 624/1950, pe 14 martie 1950, în jurul orei 16.00, studentul Milan Kundera îşi depune delaţiunea despre dezertorul Miroslav Dvoracek.
Acesta este arestat şi torturat psihic, dacă nu şi fizic, luni în şir la închisoarea Hradcany, mai precis în „coteţ“, fostă cameră de tortură a Gestapoului. În septembrie, Dvoracek e găsit vinovat de dezertare, spionaj şi înaltă trădare. E condamnat la moarte, dar scapă „doar“ cu 22 de ani de muncă silnică, decăderea din drepturile cetăţeneşti, confiscarea averii şi o amendă de 10.000 de coroane. E dus în lagărul Vojna, unul dintre cele mai sinistre locuri ale represiunii comuniste. Devine un număr, AO-3016. Capătă dreptul de a-şi schimba prosopul şi lenjeria bilunar şi beneficiază de privilegiul de a săpa într-o mină de uraniu. Reacţionarul nu se potoleşte nici la zdup. În 1955, participă la „Operaţiunea găluştelor“ - deţinuţii intră în greva foamei, refuzând lăturile sleite şi viermănoase servite pe post de mâncare. Un an mai târziu, e încarcerat în trei rânduri, pentru fapte abominabile: ba scri