» La Arad a existat una dintre cele mai puternice bresle ale cofetarilor din Romania. Traditia aparuta din anul 1800 s-a rupt brutal in anii nationalizarii comuniste, cand laboratoarele maestrilor cofetari au fost desfiintate.
» Bomboanele si prajiturile facute la Arad erau preferate de capetele incoronate ale Europei. Cofetarii romani detineau un portofoliu impresionant de retete pastrate cu sfintenie, iar in plus foloseau masini speciale pentru obtinerea unor produse de calitate.
» Ioan Gui este un discipol al maestrilor de altadata, care a reusit, in ultimii 30 de ani, sa adune carti vechi cu retete, dar si majoritatea echipamentelor folosite de cofetarii aradeni cu peste 100 de ani in urma. Omul a deschis in propria lui casa un Muzeu al Cofetariei, in care a recreat o lume demult pierduta.
» Obiectele detinute de Ioan Gui sunt, in majoritate, unicate in tara, primind astfel recunoasterea oficiala din partea forurilor de specialitate.
Ce arome, dulceturi, siropuri, creme, ciocolata, prajituri! Forme speciale in care se preparau prajiturile, recipiente cu personalitate din care se manca inghetata. Totul era facut dupa un ritual anume. Nimic lasat la intamplare. O adevarata arta. Timpuri apuse, pe care azi le vezi doar in fotografii. E adevarat ca trecutul poate fi si pipait. Pentru ca inca mai exista masini, ustensile si "tipare" pe care maestrii cofetari le foloseau cu peste 100 de ani in urma. Am descoperit un refugiu al amintirilor tocmai la Arad, in casa unui cofetar. Unde ar fi putut sa fie oare un astfel de muzeu, daca nu in salasul unui "sculptor" in zahar ars si albus de ou?! Am aflat de la gazda noastra, maestrul Ioan Gui, ca in acest oras de la capatul tarii a existat, inca din anul 1800, unul dintre cele mai mari centre ale cofetariei din Europa. Artistii romani in ale ciocolatei erau preferati la curtea i